Bir önceki yazımda Amerika Birleşik Devletleri’nde Sigortacılık faaliyetlerinin Avrupa’ya oranla çok geç başladığını sebepleriyle anlatmıştım. Burada da Türkiye’nin Sigortacılık geçmişinden bahsedeceğiz.
Osmanlı Devleti’nin Sigortacılık faaliyetlerinin başlangıcı Tanzimat Fermanına dayanmaktadır. Resmi olarak ilk burada sigortacılık özel bir sözleşme olarak kabul edilmiştir. Osmanlı topraklarında faaliyet göstermek isteyen yabancı şirketler çalışmalarını hızlandırmışlardır.1870 yılında meydana gelen Büyük Pera Yangını ile semtin büyük bir kısmı tahrip olunca sigortaya olan ilgi de artmıştır. Sun, Northern ve North British adlı üç adet İngiliz şirketi 1872 yılında temsilciliklerini kurarlar. Onları 1893 yılında Osmanlı pazarını cazip bulan La Foncinere isimli Fransız şirketi izler.
Artık Osmanlı Devleti’nin bu yabancı tekeline müdahale etme zamanı gelmiştir. Osmanlı Bankası, Düyun-u Umumiye(Genel Borçlar İdaresi) ve Tütün Ticareti adına kurulan Tütün Rejisi Şirketleri ortaklığında ilk yerli sigorta şirketi olan Osmanlı Umum Sigorta kurulmuştur. O tarihe kadar sektördeki yabancı şirketler, yabancı dilde sigorta poliçesi düzenliyor ve fiyatlarına müdahale ettirmiyordu. Özellikle Osmanlı Devleti vatandaşları kendi dillerinde sigorta poliçesi düzenleyen yerli bir şirket olması münasebetiyle tercihlerini bu yönde kullanmaya başlamışlardı. Bu durum diğer yabancı şirketlerin kendine çeki düzen vermesi ve fiyatlarını revize etmelerini sağlamıştır.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1924 yılında Türkiye’de tüm sigortacılık faaliyetlerinde Türkçe dilinin kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca bu tarihte şimdiki Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB)’nin temelini oluşturan Sigortacılar Kulubü kurulmuştur.
Daha sonra bu kulüp yerini 1925 yılında kurulan Sigortacılar Daire-i Merkeziyesi’ne bırakmıştır. Hemen hemen dünyada kurulan ilk reasürans tekeli olan Milli Reasürans TAŞ. 1929 yılında faaliyete geçmiştir. Bu tarihten sonra Türkiye’deki yerli ve yabancı bütün sigorta şirketleri topladıkları sigorta primlerinin %50’sini Milli Reasürans’a devretmeye zorunlu tutulmuşlardır. Milli Reasürans TAŞ. önce çeşitli tepkiler gördüyse de suistimalleri önleyip, haksız rekabetin kalkmasını ve hasar ödemelerinin zamanında yapılmasını sağlaması sebebiyle Türk sigortacılığının gelişmesinde önemli bir rol oynamış ve halkın sigortaya olan güvenini arttırmıştır.
Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi 1925 yılında kurulmuştur. Müteakip 1926 yılında Bozkurt Türkiye Umum Sigorta Şirketi kurulmuştur. İlk özel sermayeli sigorta şirketi 1942 yılında kurulan Doğan Sigorta Şirketi’dir. Günümüze kadar birçok sigorta şirketi yurtdışından gelerek veya yerli sermayeyle kurularak sektördeki yerini almıştır.
Sigortacılık ile ilgili 1959 yılında devreye giren 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu Türk Sigortacılık tarihinde önemli bir gelişmedir. Bu kanun 1987 yılında revize edilmiş ancak 21. yüzyılda günümüz ihtiyaçlarına cevap veremez bir hal almıştır.2007 yılında ise 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu devreye girmiştir. Sektör liberalleşmiş ve Avrupa Sigorta piyasasına uyum süreci hızlanmıştır.
Yine 2001 yılında devreye giren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi sektör için çok önemli bir gelişme olarak tarihteki yerini almıştır.